Kärt barn har många namn: ukroni, skugghistoria, med mera

För närvarande utgör alternativa historiska skeenden en avsevärd andel av den science fiction som publiceras på engelska. Eftersom det handlar om amerikanska författare, tar berättelserna gärna sin avstamp i amerikanska inbördeskriget (“tänk om sydstaterna hade klarat sig bättre?”) eller andra världskriget (alla möjliga varianter, från utomjordingsinvasioner till tidsresor från nutiden).

En nordeuropeisk samhällsvetare (dvs sådana som jag) har lite annat perspektiv på vad som skulle vara intressanta alternativa skeenden att utforska. Jag har skrivit en roman av detta slag, Iskriget, och dess europeiska och amerikanska historia börjar avvika från vår redan i slutet av 1600-talet. Vilket gör att det 1940-tal den skildrar rymmer både bekanta och helt nya politiska företeelser: Frankrike och det habsburgska imperiet som dominerande länder i Europa, ett svagt England och därmed avsaknaden av USA, Sverige som en del av det tsarryska imperiet. Sådant där är kul att tänka ut och få att hänga ihop.

Denna subgenre har flera namn: allohistory, uchronia, alt hist. Ingen av dem blir riktigt bekväm på svenska. “Alternativ världshistoria” är långt, medan “ukroni” är obegripligt för utomstående. Jag läste nyligen en novell av den amerikanske författaren Benjamin Rosenbaum där han introducerade begreppet “shadow history”. Jodå, novellen handlade om en författare i en annan världshistoria som försökte föreställa sig vår (utan större framgång).

Hursomhelst, skugghistoria är ett uttryck som fungerar bra på svenska. Det ger mig känsla av en oskarp dallrande virtuell värld, en otydlig avbild av vår.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.