Saga Okeanos och skeppet Keraunos

Skeppet Keraunos
I Saga Okeanos blir skeppet Keraunos kampanjen mittpunkt. Bakgrunden är att kung Alexander har fått läsa tidigare okända dokument om det sägenomspunna Atlantis och därmed blivit övertygad om att det borde finnas spillror av detta rike kvar i världshavet väster om Herakles’ stoder. De fartyg som används av grekerna i Medelhavet är dock inte lämpliga för oceanseglatser.

Därför låter kungen kontakta de främsta skeppsbyggarna i Oikoumene (det grekiska ordet för “den kända världen”), de som bor i de indiska kuststäderna öster om Indusflodens mynning. Deras skepp seglar redan över havet mellan Indien, Shaba, Ofir, Punt, Egypten och Mesopotamien.Två sådana mästerhantverkare far till Alexandria och bygger där Keraunos, det största fartyg som skådats i Medelhavet.

Karthagos spioner rapporter detta till sitt rikes härskare, vilka blir bekymrade. De misstänker att Alexander har planer som hotar deras handelsförbindelser med västra Libya (Västafrika). Så de börjar smida ränker hur de ska stäcka vad de tror är hans ambitioner. De har i och för sig fel, men om de visste sanningen skulle de bli än mer oroade. För dem är ju Atlantis en trist grekisk saga.

Technosofiska mästerstycken
Regelmotorn innehåller regler för hur technosofer, mästerhantverkare i samma tradition som Daidalos, kan bygga mästerstycken, tingestar som är närmast övernaturligt fantastiska. Vi moderna människor asscocierar detta med Arkimedes som sägs ha byggt mäktiga brännspeglar och krigsmaskiner. Han levde i och för sig långt efter Alexanders tid, men han är en god förebild för hur spelarna ska visualisera en technosof.

Skeppet Keraunos är därför lika imponerande som en renässanstida galleon, även om det är byggt i en annan stil. Ombord finns ett par hundra personer och förråd för månaders sjöfärd. Grekerna vet mycket lite om de västliga havsvidderna, eftersom Karthago sedan mer än hundra år har dominerat Medelhavet väster om Sardinien och mer eller mindre blockerat andra länders sjöfart vid Herkles’ stoder. Därför är detta en seglats rakt ut i det okända. Om skeppet återvänder, oavsett om man har hittat Atlantis’ ruiner eller inte, kommer deltagarna få ofantlig ära och ryktbarhet.

Advertisements

4 thoughts on “Saga Okeanos och skeppet Keraunos

 1. Verkar himla lovande – hur stort blir skeppet egentligen, kommer det bilder på det i det färdiga spelet? Sjysst namn, bra val 🙂

  Varför väljer du att stava technosofer med ch – en del kan ju tro att det är en anglicism?

  Ska fortsätta hålla koll här.

  /k

  • Det är tänkt att det ska vara med bilder på Keraunos i spelet. Jag har ännu inte fastslagit hennes mått.

   Jag stavar technosof med ch, eftersom jag vill skilja på de grekiska bokstäverna X (chi) och K (kappa). Under hellenistisk tid uttalas dessutom chi som ett tyskt ach-ljud, inte som ett k-ljud.

 2. Det var visst dåligt formulerat av mig igår – men idag (efter lite Wikipedia) insåg jag att du använder den rekom transkriberingen för /chi/. Var fundersam på både keraunos och oikoumene men insåg att deras utal var annorlunda i klassisk grekiska mot modern (som jag talar och har som naturlig ref).

  Är det tänkt att man ska kunna spela technosof som rollperson?

  • Jo, jag försöker efter förmåga använda koiné-grekiska. Jag har konsulterat en kunnig person på området. Jag känner till delar av de omfattande skillnader som finns mellan antik koiné och dagens dimotiki.

   Jo, man ska kunna spela technosof som protagonist (spelarroll).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.