“Adverbet är inte din vän” — ett boktips

En bok har påverkat min syn på författarskapet ordentligt: Stephen Kings On Writing (finns i svensk översättning). Det är dels en handbok i hur man skriver underhållningslitteratur (till skillnad från finkultur) och dels en självbiografi.

Jag tycker om On Writing för att King har intressanta saker att säga och gör det i ett gott tempo. (Däremot gillar jag inte hans romaner, ty de är alltför sega för min smak.)

King behandlar språket som snickarens verktygslåda och förklarar vad som är användbart och inte. (Han avskyr till exempel adverb.) Dessutom reder han ut skillnaden mellan berättelse och intrig. Det första är den saga som fångar läsaren, det andra är tricks som författaren (oftast helt fel) tror läsaren skulle kunna tänkas gilla. (George Lucas gick från berättelse i Star Wars Episod IV till intrig i Episod II, och vi ser alla hur snett det gick.)

Kings skrivtips är hands-on och lätta att ta till sig. En snygg liknelse är att berättelsen redan finns där, som ett fornfynd under marken. Författarens jobb är att med varsam hand få fram den och visa upp den för läsaren.

Kings redogörelse för sitt drog- och alkoholmissbruk är öppenhjärtig och överraskande. Hur fick han överhuvudtaget något kreativt gjort med tanke på all skit han satte i sig under många år?

1 thought on ““Adverbet är inte din vän” — ett boktips

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.