Från grottor till snutar

När jag började spela rollspel i Göteborg 1977 fanns det bara en smak: Dungeons & Dragons. 1978 upptäckte jag Traveller och blev entusiast av stora mått. Jag drev en omfattande kampanj tills jag flyttade till Lund 1982. Där hann jag inte spelleda särskilt mycket, utan det blev mest Bushido som spelare. 1985 flyttade jag till Stockholm och anslöt till det spelgäng jag fortfarande är medlem i 26 år senare.

Här bygger vi våra kampanjer själva och använder alltid den klassiska 1T100-spelmotorn som fanns i DoD Svarta boxen. Under de gångna 26 åren har vi provat space opera, cyberpunk, überheroisk fantasy, lågmagisk fantasy, Romarriket, 30-åriga kriget, hundraårskriget, spaghetti-western, andra världskriget (tre kampanjer hittills), Cagliostro-Venedig, Hyboria, Space 1889, Beleriand och mycket annat som jag glömt. Med stigande ålder har våra kampanjer blivit allt mer jordnära. Svärd, svartkonst och strålpistoler lockar inte lika mycket längre, utan 1900-talet blir en alltmer intressant era att utforska. Där finns möjlighet att bygga djupa rollpersoner.

Något som jag trivs bra med sedan fem-sex år är snutkampanjer med mycket tänka och lite skjuta (jfr TV-serierna The Closer eller Law and Order). Vi har dock upptäckt att modern CSI-teknik gör livet komplicerat för spelledarna. Därför har vi blickat tillbaks mot äldre tiders polis- och detektivarbete. Vi har nyligen avslutat en lyckad kampanj där vi var landsortspoliser i Vermont 1931. Mycket kretsade kring depressionen, spritförbudet och gangsterismen.

Nu har vi börjat skissa på en Pinkerton-kampanj, där vi ska jaga rånare i västern 1869. Startdatum är satt till slutet av 2012; det är bra att ha framförhållning. Det här är något jag ser fram emot och jag hoppas kunna redogöra för kampanjen i något nummer av Fenix under 2013.

10 thoughts on “Från grottor till snutar

 1. Mycket intressant att höra om ditt eget rollspelande! Roligt att ni fortfarande kör med de klassiska Drakar och demoner-reglerna med T100-motorn. Själv blir jag mer och mer övertygad om att regler är bättre ju enklare och mer spelbara de är. Mitt favoritsystem är nog Warhammer FRP som är föredömligt i det avseendet.

 2. Intressant att du beskriver att du blivit mer “jordnära” i smaken med åren. Jag har snarast gått åt andra hållet och uppskattar mer och mer det riktigt grandiosa, episka. High fantasy och spaceopera.

  Tyvärr har jag dock haft mycket mindre kontinuitet med spelandet – långa avbrott, spelgrupper som haft svårt att hålla ihop m.m. Så mer ofta har det blivit en “minsta gemensamma nämnare” i val av spelmekanik, tematik och kampanjstilar.

  (Och under tiden har outnyttjade kampanjvärldar – oftast bara i utkastform – växt fram på hårddiskar som sedan gått förlorade…)

  • Av de som spelade 1985 är tre fortfarande kvar: de tre spelledarna. Detta har nog borgat för kontinuiteten. Vi har utvecklat en välfungerande praxis (“common law”) för hur vi driver kampanjerna, vilket i sin tur leder till att det inte finns någon friktion oss emellan. Eftersom vi är tre kan det bli spel nästan varje söndagseftermiddag, år ut och år in. När vi var i tjugoårsåldern spelade vi kl 12-19, men det orkar vi inte längre nu när vi nått medelåldern. Istället är vi strikta med att passen håller sig till kl 14-18.

 3. Vajert Anders!
  Hur trevlig läsning som helst. Alltid lika roligt att höra om din bravader.
  Därmed önskar jag ett inlägg om din tid hos Äventyrsspel och dina minnen därifrån.

 4. Jag tänker mig (apropå Sölvebrings fråga) att ett av de förhoppningsvis övervägande positiva minnena är av de (kanske mer entusiastiska än duktiga) unga spelare som så innerligt gärna ville vara med och bidra och tack vare dina, Olles, Henriks m.fl. insatser faktiskt till slut kunde skriva…

  Det är i alla fall något jag minns er för. 🙂

  • Jo, jag minns att du och jag träffades i Ä-spelssammanhang för länge sedan. Det känns alltid positivt att få veta att jag har varit med och hjälpt andra gamers på traven med spel eller karriär.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.