Urban fantasy (del 2)

Three Days to Never är en urban fantasy-roman av Tim Powers, som utspelar sig i Californien 1987. Powers är skicklig på att få ihop komplicerade intriger som delvis har förankring i verkligheten. Här kombinerar han den amerikanska krigsmaktens experiment med “onaturlig” krigföring (jodå, sådant sysslade Pentagon med på 1970-talet), Albert Einstein, Charlie Chaplin och Mossad med rena fantasy-element som tidsresor, otäcka andar och en illasinnad tempelriddarliknande grupp.

En stark sida hos Powers är att han undviker det slags maktfantasier som brukar dyka upp hos många andra författare i den här genren. (I Black Blade Blues, som jag tog upp i förra inlägget, blir huvudpersonerna svärdssvingande hjältekämpar som tar del i “den stora striden” på mänsklighetens sida.) Powers skildrar istället stor makt som något farligt för utövaren. Hybris är ett ständigt hot mot en magiker och ate, den övernaturliga vedergällningen, lurar sedan runt hörnet. Hans fokus ligger istället på någorlunda vanliga människor som dras in i ett maktspel som de egentligen vill slippa.

Frestelserna och de moraliska valen är inte lätta att hantera i Powers’ värld. “Vad gott gör det en människa om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ?” Frågan ställs nog inte rakt av, men den ligger som en undertext tvärs igenom hela romanen. En annan nyckelfråga i just den här berättelsen är vad en förälder är beredd att göra för sitt barns skull. Smärtsamma plikter vilar på faderns axlar när ett barns väl står på spel.

Jag gillar att Powers inte gör det lätt för sig själv som författare eller för sina huvudpersoner. Ansvar är en tung börda. Fasor lämnar ärr i själen som aldrig går bort. Det här är en roman för vuxna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.