Drakar och Demoner 30 år (4)

Efter att ha blickat mot Drakar och Demoners förflutna i tre bloggposter riktar jag nu uppmärksamheten mot nutiden. Riotminds lade verksamheten på hyllan 2011 efter många års hårt arbete. Dess ägare äger varumärket “Drakar och Demoner” och därför går det i ide tills de beslutar sig för återstart. Få rollspel har överlevt i 29 år och just detta visar på kraften i det vi på Äventyrsspel skapade under guldåldern.

Men Drakar och Demoner är inte bara ett varumärke, det är ett svenskt sätt att fantasyrollspela. Och nu har — som jag ser det — Tomas Arfert tagit över facklan. Rollspelet Saga är en värdig efterträdare i genren. Tomas & Co har där fångat en likadan anda när det gäller system, setting och scenario, uppdaterat till vår tid: äventyrsorienterad fantasy som hanterar klassiska troper med glimten i ögat.

Racet går alltså vidare nu på vårt 10-tal, oavsett att den guldålder som jag så gärna skildrar är en förlorad epok.

Disclaimer: Jag och Tomas har samarbetat många gånger under årens lopp i olika projekt, men Saga har jag aldrig varit inblandad i. Tyvärr.

3 thoughts on “Drakar och Demoner 30 år (4)

  1. Det var väl helt enkelt så att det behövdes ett rollspel på svenska. Det dominerande var ju annars Dungeons & Dragons, men många klarade inte engelskan och andra gillade inte alignment-systemet. Drakar & Demoner var oerhört enkelt, inriktat på berättelsen mer än på att väga sannolikheter i drösvis med tabeller.

    Åke

  2. Håller med om Saga, det är ett riktigt välgjort rollspel med en genomarbetad värld. Har tyvärr ännu inte fått tillfälle att spela det, men att läsa boken var som att läsa en välskriven fantasyroman. Jag är en av dem som ser fram emot Saga Okeanos med stor spänning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.