Recension: Professor Frans och den siste Sturen

Summary in English: A review of the Swedish urban fantasy novella Professor Frans och den siste Sturen.

Med författaren Mohamed Omar som ciceron besöker vi i denna långnovell (ca 60 sidor) för andra gången det alternativ-Uppsala som bebos av professor Frans Stenberg, egyptolog med märkliga talanger. I professorns föregående äventyr visade det sig att onda makter (med tydlig inspiration från HP Lovecrafts verk) rörde sig i Uppsalas underjord. Berättelsen Professor Frans och den siste Sturen får mig dock snarare att tänka på Tintin.

Grundintrigen är rakt på sak: 1567 lät Erik XIV döda några av sina politiska motståndare i de så kallade Sturemorden. Den dräpte Nils Stures sista klädedräkt har nyligen återfunnits och placerats på en utställning i Uppsala domkyrka. Kläderna blir dock stulna och professor Frans ombeds att lösa brottet diskret. Falska identiteter, underjordiska rum, nattliga gatuvandringar, med mera, glider in i berättelsen när den skarpsinnige professorn och hans ständige sidekick Henning skrider till verket.

Professor Frans och den siste Sturen skildrar ett alternativhistoriskt Uppsala där KG Hammar har varit ärkebiskop samtidigt som poliskonstaplarna fortfarande bär pickelhuvor och gasljusen fladdrar över trottoarerna – en unikt Omar-sk blandning av nutid och imaginärtid. Långnovellen är en humoristisk Uppsalautflykt som jag snabbt läser igenom med åtskilliga småleenden inför insmugna anspelningar till Sherlock Holmes, Star Wars och Lasse-Majas Detektivbyrå. Mohamed Omar måste ha haft skoj när han hittade på den här skrönan. Skoj hade även jag när jag läste den.

1 thought on “Recension: Professor Frans och den siste Sturen

  1. Pingback: Rollspelsgurun Anders Blixt recenserar min Uppsalaroman ”Den siste Sturen” | Nya Il Convito

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.