Sorgeveden: Författaren funderar (3)


Summary in English: Some words about a fearsome forest creature for the Swedish fantasy RPG Hjältarnas Tid.

Skogsjättarna är glupska vidunder, sällsynta men farliga för människor och alver.

Huruvida skogsjättarna ska klassificeras som folkslag eller odjur är en öppen fråga. De är besjälade varelser som har språk och tillverkar redskap, men de är också monster, bosatta i skuggskogsområden , och som ibland beger sig in i angränsande regioner på jakt efter favoritfödan: intelligenta varelsers hjärnor.

En skogsjätte är människolik fast med monstruösa drag som rovdjurständer och groteska anletsdrag. En vuxen individ är 4-6 gånger högre än en människa (7-10 meter) och väger säkert ett ton. Hen är oftast klädd i raggiga skinnkläder, går barfota och svingar en lång träklubba. Så länge marken är fast, rör sig skogsjätten snabbt och tyst – inga darrningar i vinbägaren när den nalkas – och hen låter sig sällan hindras av mörker. Gissningsvis fungerar hens ögon utmärkt i stjärnljus. En skogsjätte kan inte springa, men hens enorma kliv gör så att hen går lika snabbt som en rusande människa. Dock har en skogsjätte svårt att svänga när hen väl har fått upp farten.

Människor och alver tror att skogsjättar är ensamlevande, men hur vardagen i deras skuggskogshem ser ut är okänt. Det finns många sagor om enorma träslott eller grottborgar med dignande skattkammare, men få hjältar har givit sig ut på skogsjättejakt och nästan ingen har återkommit för att vittna om vad de sett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.