Expert Nova: min “Tack till”-kvartett

Summary in English: I write about four people that inspired me when I wrote the Swedish RPG Expert Nova.

Nova_Front

När jag skriver en spelprodukt brukar dess försättsblad (kolofon) innehålla rubriken Med tack till, där jag räknar upp folk som på olika sätt bistått mig med råd eller inspiration. Jag har fått roade läsarkommentarer angående en del namn. (Ett exempel: I settingen Sorgeveden till Hjältarnas Tid tackade jag bland annat Tacitus och Julius Caesar, vars tvåtusen år gamla böcker hade givit mig många goda idéer angående storskogens befolkning.)

Tacklistan på Expert Novas försättsblad är kortare än vanligt, endast fyra namn; här förklarar jag vilka de är och varför jag tackar dem.

  • Samantha Carter, spelad av Amanda Tapping, är en huvudperson i Stargate-franchisens teveserier, en duglig amerikansk officer. 2012 var jag allvarligt sjuk och hemma i över en månad. Långtråkigt eftersom barnen var i skolan och hustrun på jobbet. Varje vardagsförmiddag sände dock en kabelkanal två Stargate-avsnitt. Samantha Carter blev snabbt en favorit och när jag skrev Expert Novas regler för spelarnas rollpersoner blev hon mitt riktmärke för hurdan en skicklig äventyrare ska vara.
  • Peter Høeg är en dansk författare. På 1990-talet läste jag hans thriller Fröken Smillas känsla för snö och gillade bokens arktiska kusligheter och mångbottnade huvudperson Smilla Jaspersen. När jag satte upp parametrarna för Expert Novas syften och innehåll bestämde jag att en spelledare ska kunna använda reglerna rakt för en minikampanj baserad på Smillas äventyr. Och så blev det.
  • Marc Miller är en av mina tre läromästare när det gäller spelkonstruktion. Hans SF-rollspel Traveller från 1977 gjorde mig till spelkonstruktör. Jag började spelleda det spelet 1978, och 1979-80 blev jag professionellt publicerad för första gången i speltidskriften Journal of Travellers’ Aid Society. Mina många artiklar där 1980-85 ledde till att Äventyrsspel anställde mig 1985. Läs en lång intervju med Marc här — länk >>>
  • Åsa Roos är en fixstjärna på den svenska spelhimlen. Hon recenserar ofta rollspel i branschtidningen Fenix. När ett färskt nummer hamnar i min brevlåda börjar jag med Birger-stripparna och går sedan över till Åsas recensioner. Där visar hon på spelens starka och svaga sidor och många gånger innehåller hennes bedömningar yrkesmässiga guldkorn. Till exempel gjorde en Åsa-recension att jag insåg behovet av helt nya regler för socialt samspel mellan äventyrare och SLP; de ursprungliga reglerna var nämligen inte tillräckligt flexibla och tydliga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.