Sci-Fi!, Venus och Partisan

Summary in English: Some notes on a campaign for the Swedish space opera role-playing game Sci-Fi!

Som jag har nämnt tidigare här i bloggen håller jag på att skriva en Sci-Fi!-artikel för det specialnummer av Fenix som Åskfågel ska ge ut senare i år. Den skildrar planeten Kythera* som är space-opera-Venus med djungler och monster. (Själva spelet innehåller ju en beskrivning av space-opera-Mars.)

Skrivandet har varit motigt av personliga anledningar, men nyligen har jag fått upp farten. Bland annat har jag kommit fram till vilket koncept som ska genomsyra världsbeskrivningen, nämligen Partisan, Sveriges mest kända icke-publicerade rollspel (länk >>> ). Nej, jag saxar inte ur det ursprungliga manuset, ty det gick förlorat för länge sedan, men jag återskapar idéer som jag hade för trettio år sedan. Eftersom skådeplatsen flyttas från ett ockuperat Sverige 1988 till en ockuperad region på en djungelplanet 1988 i en alternativ världshistoria, har jag läst på om första (1945-54) och andra (1956-75) Vietnamkrigen.

Kythera började utforskas på 1930-talet och kolonier grundades för att utvinna lokala naturresurser. Efter ett jordiskt världskrig 1960-75 har en auktoritär nyorganiserad supermakt, kallad Nya Världsordningen (Nove Ordo Mundial,  NOM), beslutat att återbesätta kolonierna på grannplaneten, eftersom man vill exploatera dess rika flora för att framställa läkemedel mot allvarliga sjukdomar på jorden.

Kythera-kolonisterna blev avskurna från jorden under världskriget och därmed ofrivilligt självständiga. Många av dem tänker nu inte låta sig underkuvas av en förtryckarstat som de saknar lojalitet med. Ett gerillakrig bryter därför raskt ut där NOM:s elitkår Legionen tampas med lokala partisaner — några paralleller finns med Java 1946, Algeriet 1957, Indokina 1949 och Afghanistan 1981, men också många olikheter.

Kampanjstämningen visas av följande citat ur artikeln.

”Vad gör man här då?”
Kytheras människobosättningar är slitna, smutsiga och svettiga med hetta, ständiga regn, djungler, träbyggnader och sliten teknik som har varit i drift i 20+ år. NOM-styret är hårt, orättvist och korrupt. Dess huvudsyfte är att producera biokemikalier för export till jorden, allt annat kommer i andra hand. Personer med rätt kontakter kommer undan med mycket.

Spelarrollerna är kytheraner som har hamnat mitt i komplexa konflikter där många intressen står mot varandra. Utgångspunkten är att de ska tillhöra – eller låtsas tillhöra – samhällets lägre skikt, ty detta ger dem större rörelsefrihet eftersom de inte är uppenbara aktörer i konflikten. Spelarrollerna är fixare, frilansande hantverkare, tillfällighetsarbetare och liknande som till exempel ägnar sig åt smuggling, spionage, svartabörsaffärer, utpressning och dubbelspel. Deras lojaliteter bör vara lika fläckiga som Kythera-miljön – här står ju inte svart mot vitt, utan ljusgrått mot mörkgrått.


* Kärleksgudinnan Afrodite, känd som Venus bland romarna, hade – som alla dåtidens gudomar – många tillnamn. Ett var Aphrodite Cytherea, efter den grekiska ön Kýthera (Κύθηρα) där hon enligt myten hade fötts ur vågornas skum. På 1800-talet använde europeiska vetenskapsmän detta tillnamn för att skapa orden cytherean (”venusiansk”).

9 thoughts on “Sci-Fi!, Venus och Partisan

    • Space opera är ibland roligare att skriva än något så närliggande som Partisan-Sverige. På Partisan-Venus tar jag ut svängarna på ett sätt som inte är möjligt i vårt land.

  1. Pingback: The Days of Future Past | The Dream Forge

  2. Pingback: Partisan — “uppdraget avbryts!” | The Dream Forge

  3. Pingback: “Sci-Fi!”: Kythera i Fenix | The Dream Forge

  4. Pingback: “Sci-Fi!”: Kytherisk flodflygbåt | The Dream Forge

  5. Pingback: “Sci-Fi!”: Partisankriget på Kythera | The Dream Forge

  6. Pingback: “Sci-Fi!” — stadsmiljö på Kythera | The Dream Forge

  7. Pingback: Partisan: Åter i verkligheten | The Dream Forge

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.