“Skymningshavets gåtor”: Skeppet Månvind nalkas en okänd ö

I det femtonde året efter drottning Zenobias första seger över Karchedon kom den lärde Menander till kungliga palatset med en kista med papyrer funna i ruinerna av Zorus-templet i Tarema i den vida öknen. En papyrusbunt, som hade nedtecknats av en präst för hundratals år sedan, skildrade de rester av det fallna riket Oceanica som skulle finnas långt bort över Skymningshavet.

Filosofens berättelse väckte prinsessan Yosalins äventyrslust och hon lät under tre år utrusta det stora skeppet Solvargen för en färd ut i det okända. Hon redogjorde för sin mor drottningen vad hon avsåg göra:

»Vi far västerut över Skymningshavet – till solnedgångens port om så behövs – på jakt efter Oceanicas ruiner. Vi ska avslöja detta rikes hemligheter och föra hennes uråldriga rikedomar hem till dig.«

För fem år sedan avseglade Solvargen. Därefter har inga nyheter om henne nått vårt land.

För två år sedan dog kronprins Hanil med familj i en farsot och hans ogifte och sjuklige bror Tornil blev kronprins. Detta vållade oro vid hovet eftersom den enda inhemska kungligheten kvar var den försvunna Yosalin och ingen vill se en utlänning på tronen.

Därför tillkallade drottning Zenobia mästermekanurgen Ariston och befallde honom att bygga det bästa oceangående fartyg världen skådat. Hon utnämnde även Menander till expeditionsledare och sade åt honom att samla de djärvaste äventyrare som stod att finna. Hans uppdrag: att finna prinsessan Yosalin levande eller död.

Nu ligger Aristons ståtliga skepp Månvind redo i hamnen och du har mönstrat på i besättningen.

Jag skrev i våras sjöfararkampanjen Skymningshavets gåtor till den nya retroutgåvan av Drakar och Demoner, vilken publiceras senare i höst. Där ger sig äventyrarna ut på en outforskad ocean med skeppet Månvind och finner en gåtfull arkipelag delvis inspirerad av antiken. Här är en av dess öar — vad kan döljas uppe i den där bosättningen?

Klicka på bilden för att se en större version.

Bild av Jacob Eirich, publicerad på DeviantArt

2 thoughts on ““Skymningshavets gåtor”: Skeppet Månvind nalkas en okänd ö

  1. Pingback: “Happy days are here again” | The Dream Forge

  2. Pingback: My 2016 — a summary | The Dream Forge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.